Vernieuwde Bastogne War Museum

Sandwichpanelen van Schelfhout: ‘not nuts at all*’

Het vernieuwde Bastogne War Museum

Architectenbureau SIA heeft 25 jaar op de teller. Een mooi verjaardagscadeau: architecten Thierry Gilles,  Gaëtan Van Hove en Caroline Martin mochten tekenen voor de uitbreiding van het Bastogne War Museum. SIA schrijft dus echt geschiedenis. Wie in Bastogne binnenkort het War Museum bezoekt, bezoekt ook hun werk. Aannemersbedrijf Wust en betonpartner Schelfhout delen mee in de glorie. Met sandwichpanelen naar het front!

Hoe begin je aan de uitbreiding van een bestaand gebouw dat het verleden voor de toekomst moet bewaren?
Thierry Gilles: “Met het nodige respect. Samen met het Mémorial du Mardasson staat het Bastogne War Museum symbool voor de zware strijd die hier in de Tweede Wereldoorlog is geleverd. De keuze viel vanaf het eerste moment op een duurzaam gebouw, puur, in harmonie met het al bestaande gedeelte en de omgeving van deze historische site. We brachten in het interieur een grote openheid die licht ademt en een goede doorstroming en perspectief biedt. Zuivere vormen, simpel maar niet simplistisch, zorgen voor de toegevoegde waarde.”

Sandwichpanelen van Schelfhout sieren de gevels. Esthetische of praktische keuze?
Gaëtan Van Hove: “Beide. We ontwierpen het gebouw in samenspraak met de aannemer Wust. Eerst waren de gevels gepland in architectonisch beton, met kleinere panelen. Wegens een budgettaire kwestie stelde Wust voor dat gevelconcept te herzien. We hebben dan geopteerd voor Schelfhout-prefabpanelen, die hebben grotere afmetingen, in het wit dat bij de kleur van het bestaande gedeelte past. Het beton is gecoat met een waterafstotende laag die ook wit is. Dat is belangrijk met het oog op eenvoudig onderhoud. Vlakbij is een steengroeve, die nogal wat stof met zich meebrengt. Weet je dat ze vroeger het bestaande gebouw elke jaar helemaal moesten reinigen of zelfs herschilderen!”

Jullie vonden voor de panelen inspiratie bij een ander gebouw, klopt dat?
G.V.H.:
“Naar aanleiding van Wusts voorstel voor Schelfhout-panelen bezochten we een gebouw in de buurt van Maaseik, dat vrijwel dezelfde sfeer uitstraalt, maar waarvan de voegen anders zijn opgevat. Wij wilden het architectonische aspect van de voegen, de lay-out, behouden. We gebruikten twee of drie verschillende mallen waarmee we de basislay-out konden respecteren.”

 

* Naar Generaal McAuliffes bondige antwoord ‘NUTS’ (Kort Amerikaans voor ‘Wij zijn niet op ons hoofd gevallen!’) op het Duitse ultimatum van december 1944 zich over te geven in het volledig omsingelde Bastogne.

“Een duurzaam gebouw, puur, in harmonie met het al bestaande gedeelte en de omgeving van deze historische site.”

Thierry Gilles

Architect, SIA.architects SA

Beeld © SIA.architects SA

“De witte panelen hebben gemarkeerde voegen aan de buitenkant en een betonstructuur aan de binnenkant.”

Gaëtan Van Hove

Architect, SIA.architects SA

Technische fiche

Bouwheer: IDELUX​
Architect: SIA.architects SA
Aannemer: Ets Jean WUST SA
Studiebureau: BE GOFFAUX

Schelfhout leverde voor dit project:

  • 641 m² Sandwich panelen van 32 cm dik met 12 cm PU isolatie
  • Met wit cement en toevoeging van titaan oxide

Zou je Schelfhout aanraden als leverancier?
G.V.H.: “Dat hangt er vanaf wat je nodig hebt, natuurlijk. Wij zijn in elke geval tevreden met hun bijdrage. Ik bedoel dan niet alleen hun panelen, ook de service. We zijn een paar keer samengekomen voor de lay-out van de gevel en de afmetingen van de panelen. Dat verliep allemaal prima. Ook mooi: we kregen foto’s van de panelen toen ze nog in productie waren, dat hielp. Aan de achterkant van het gebouw hebben we een grote glaspartij met een balk waarin die panelen weerkeren. Hier moesten we een beetje valsspelen, als ik dat zo mag zeggen, om de panelen juist te laten uitkomen. Er werd telkens wat gecompenseerd om ze mooi uit te lijnen.”

Het ziet er zeer geslaagd uit.
G.V.H.:
“We zijn blij met het eindresultaat, ja. We hebben bereikt wat we voor ogen hadden, maar door te werken met grotere panelen hadden de mensen van Wust het wel moeilijk met de montage. De toleranties zijn anders dan voor kleine panelen. Wat ze hebben gedaan is echt niet simpel. Beetje naar links, beetje naar rechts… het vergde veel geduld om die kleine aanpassingen uit te voeren, maar dankzij hun precisiewerk staat het resultaat er nu zo mooi. Schitterend!”

Engelengeduld is beloond

Projectleider Frédéric Jünger begeleide voor Wust de uitbreiding van het Bastogne War Museum. Het architectenbureau zwaait het Wust-team alle lof toe voor de strijd die de werkmannen leverden met de grote sandwichpanelen van Schelfhout.

Frédéric Jünger: “De witte panelen hebben gemarkeerde voegen aan de buitenkant en een betonstructuur aan de binnenkant. Die zichtbare voegen waren het idee van de architect. Zeg maar dat we met vereende krachten zijn geraakt waar we nu zijn, maar het zijn uiteraard onze mensen van Wust die de panelen monteerden. Zij stonden in het heetst van de strijd. Met engelengeduld! Die panelen vergden ondanks hun grote afmetingen een heel fijne afstelling. Daar kwamen nogal wat tolerantieproblemen bij kijken. Maar al die moeite heeft geloond. De architecten, het museum, wij en Schelfhout, iedereen is tevreden. Victory is ours!”

“Wij wilden het architectonische aspect van de voegen, de lay-out, behouden.”

Frédéric Jünger

Projectleider, Ets Jean WUST SA

Lees nog meer interessante artikels in ons magazine Element!

CONTACTEER ONS

Wenst u graag meer informatie over ons of kunnen we u verder helpen bij uw eigen project?